top of page

Tasavvuf Seminerleri

Kendini Bilmek:

Tasavvuf ve Modern Psikolojide Benlik ve Dönüşüm

12 Mart 2024

19.00 - 22.00

3.png

Akademisyen, Tasavvuf ve Edebiyat tarihçisi Zeynep Oktay ile Tasavvuf Seminerleri serimizin ikincisini duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu seminerde, kişinin kendini tanıması, içgörü ve benliğin tanımlanışı bağlamında Tasavvuf, Mindfulness ve Modern Psikolojinin kesişim ve ayrım noktalarını tartışacağız. Zeynep bize tasavvufun doğuşunu ve günümüze kadar gelişimini anlattıktan sonra “Benlik” kavramının tasavvuf, budizm ve modern psikolojide ele alınış şekillerini konuşacağız. Bu seminere, tasavvuf, felsefe, mindfulness, psikoloji, maneviyat ve budizm ile ilgilenen kendileri ve hayat hakkında daha derin bir anlayışa sahip olmak isteyen herkesi bekliyoruz.

 

Seminerin kaydı alınacak ve tekrar izlemek için 1 ay süre ile erişime açık olacaktır. Seminere katılmak için ilk seminere katılmış olmak gerekmemektedir.
 

Seminer neleri kapsar?

Seminer İçeriği
  1. İlk bölümde eğitmenimiz, Zeynep Oktay’ın ele alacağı konular: Tasavvuf nedir, tasavvufun doğuşu, gelişimi, tasavvuf anlayışında benlik ve dönüşüm. 

  2. İkinci bölümde ise Kıvılcım ve Selin “Benlik” kavramını Modern Psikoloji ve Budist perspektif - mindfulness bakış açısıyla değerlendirecek. Zeynep, Kıvılcım ve Selin burada konuşulan farklı kavramların Tasavvuf, Mindfulness, Budizm ve Modern Psikolojide ele alınışlarının benzerliklerini ve farklılıklarını tartışacak. 

  3. Seminer boyunca katılımcılardan gelebilecek sorular ve konuşulan konular üzerine düşünmek için ayırdığımız zamanlar olacak.

Konu başlıkları neler?
  • Tasavvuf nedir?

  • Tasavvufun doğuşu ve günümüze kadar kültürel ve tarihi gelişimi hakkında bilgiler

  • Tasavvufta benlik

  • Tasavvuf neyi vaad eder?

  • Tasavvufta kişinin dönüşümü ne demektir?

  • Tasavvuf insanın kendini tanıması, ahlakını ve kişiliğini tam ve bütün hale getirmesi için ne yol çizmiş?

  • Benlik nasıl tanımlanır?

  • Tasavvufta Yaratıcı nasıl tanımlanır?

  • Tasavvufa göre Kurtuluş nedir?

  • Budizmde benlik nedir

  • Budizmde aydınlanma/kurtuluş nedir?

  • Budizmde kendini bilmek

  • Psikolojide kişinin dönüşümü nasıl ele alınır?

  • Bilinç ve bilinçdışı kavramları

  • Psikolojide benlik nedir?

  • Psikoloji İyi olmayı/Kurtuluş’u nasıl tanımlar?

Seminer Kimler İçin?
  • Tasavvuf ile ilgilenenler ve nereden başlayacağını bilmeyenler

  • Mindfulness pratiği olanlar 

  • Budizm ile ilgili olanlar

  • Tasavvuf bilgisi olup derinleşmek isteyenler

  • Psikolojiye ve felsefeye ilgi duyanlar

  • Modern psikoloji, Mindfulness ve Tasavvufun benzerliklerini/farklılıklarını merak edenler

  • Kendileri ve hayat hakkında daha derin bir anlayışa sahip olmak isteyenler

Seminer Ücreti

850 TL

Bu ücreti karşılayamıyorsanız burslu ücret olan 550 TL'yi ödeyerek katılabilirsiniz. 

mail.jpeg

Eğitmen:
Zeynep Oktay

Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi olan Zeynep Oktay, lisans eğitimini Amerika’da Dartmouth College’da Karşılaştırmalı Edebiyat üzerine tamamladı. Doktora derecesini İslam Medeniyeti alanında Sorbonne Üniversitesi École Pratique des Hautes Études’den aldı. Harvard Üniversitesi Yakın Doğu Çalışmaları tarafından basılan Mesnevî-i Baba Kaygusuz adlı kitabının yanı sıra uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış makaleleri bulunmaktadır. Oktay’ın ayrıca Hollanda’da Brill Publishers’da yayım aşamasında olan Islam as Personal Truth: Kaygusuz Abdal and Dervish Poetry (İslam Şahsi Hakikat Olursa: Kaygusuz Abdal ve Derviş Şiiri) adlı bir araştırma kitabı ve Epona Kitap’tan 2024 başında basılacak olan Birlerken adlı bir şiir kitabı mevcuttur. Tasavvuf ve Alevi-Bektaşi şiiriyle 2006 yılından beri uğraşan Oktay, Yunus Emre ve Kaygusuz Abdal’ın izinden gitme ‘hayal’indedir…

Sohbet ve söyleşi şeklinde gerçekleşecek olan seminerin kolaylaştırıcılığını MindCare kurucuları Kıvılcım ve Selin yapıyor olacak

  • Sessiz İnziva nedir?
    Sessiz inzivalarda belirli bir süre boyunca dış dünya ile bütün iletişim kesilir. Telefona, maillere bakılmaz. Katılımcılar aralarında konuşmaz veya sessiz iletişim kurmaz. Amaç olabildiğince dikkat dağıtıcı her şeyden uzaklaşmaktır. Sadece eğitmen veya kolaylaştırıcılarla minimum düzeyde, sadece çok gerekli olduğunda iletişime geçilebilir. Bunu yapmak içe dönüşü kolaylaştırır. Zihnin sesi, bedenin sesi açılır. Duyular harekete geçer.
  • Sessiz İnzivalarda ne yapılır?
    Her sessiz inziva takip ettiği geleneğe göre değişir. Burada sunduğumuz inziva, mindfulness pratiklerini temel alıyor. Gün boyu yaptığımız pratikler: farklı oturma meditasyonları (seçimsiz farkındalık, nefes farkındalığı, sessiz meditasyon, sevgi dolu farkındalık - metta meditasyonu), yatarak beden taraması, yürüme meditasyonu ve yumuşak hareket farkındalığı pratikleri bunlardan bazıları. Bunların yanında, davet meditasyon dışındaki anlara da dikkati taşımaktır. Yemek yerken, bir yerden bir yere giderken, dinlenirken, yüzümüzü yıkarken, giyinirken ve bunun gibi otomatik olarak yaptığımız her harekete tüm dikkati taşıyarak yapmayı niyetleriz.
  • Sessiz İnzivada bir gün nasıl geçer?
    Örnek bir gün programı: 07.00 - 07.30 Sessizlikte oturma meditasyonu 07.30 - 08.00 Yürüme Meditasyonu veya Beden Taraması veya Hareket Farkındalığı 08.00 - 09.30 Kahvaltı 09.30 - 10.00 Yönlendirmeli Oturma Meditasyonu 10.00 - 10.30 Yürüme Meditasyonu 10.30 - 11.00 Sessizlikte oturma meditasyonu 11.00 - 11.30 Ara 11.30 - 12.00 Hareket Farkındalığı Pratiği 12.00 - 12.30 Oturma / Öğretmen konuşması 12.30 - 14.30 Öğle Yemeği 14.30 - 15.00 Hareket Farkındalığı Pratiği 15.00 - 15.30 Sessizlikte oturma meditasyonu 15.30 - 16.00 Yürüme Meditasyonu 16.00 - 16.30 Ara 16.30 - 17.30 Hareket Farkındalığı Pratiği 17.30 - 18.00 Sessizlikte oturma meditasyonu 18.00 - 20.00 Akşam yemeği 20.00 - 20.30 Metta meditasyonu Bu örnek bir programdır, değişiklik gösterebilir
  • Sessiz İnzivaya katılım için meditasyon deneyimi gerekli midir?
    Katılım için daha önce meditasyon yapmış olmak önerilir. 8 haftalık mindfulness temelli bir programa katılmış olmak yardımcı olur. Veya daha önce meditasyonun temellerine aşina olarak gelmek yardımcı olur. İnziva boyunca sadece pratik yapılır, tekniğin temelleri üzerine teorik öğretim yapılmaz, ders yoktur. Eğer hiç inziva veya mindfulness meditasyonu deneyiminiz yoksa ama inzivaya katılmak istiyorsanız info@mindcareacademy.com adresine mail atarak özel durumunuzu konuşabilirsiniz. Size yol göstermekten memnuniyet duyarız. Ayrıca 9 eylül tarihinde gerçekleşecek ücretsiz oryantasyon toplantımıza katılabilir ve merak ettiklerinizi orada da sorabilirsiniz.
  • Sessiz İnzivaya katılım hangi durumlarda önerilmez?
    İnzivalar uzun bir süre kendimizle kaldığınız yoğun bir deneyimden oluşur. Bu yoğun deneyim bazen bir takım zorlanmalar tetikleyebilir. Duygu yoğunluğu, olumsuz düşünceler ve fiziksel zorlanmalarla karşılaşmak olasıdır. Eğer hali hazırda hayatımızda zorlandığımız, kontrolü kaybettiğimiz bir yerdeysek, inziva deneyimi çok fazla gelebilir. Hayatta zorluklar tabii ki hep var, bunun için başa çıkabildiğimiz kadarına kendimize izin vermekte fayda var. Genel öneri, şu anda büyük bir hayat değişikliği yaşıyorsanız (boşanma, iş değişimi, taşınma, ölüm, akut hastalık gibi) belki inzivayı başka zamana ertelemenizdir. Ama burada da gri alanlar mevcut, özel durumunuzu Kıvılcım veya Selin ile konuşarak değerlendirebilirsiniz. Bunun yanı sıra, tanı almış travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, psikoz veya anksiyete bozukluğu gibi rahatsızlıklarınız varsa katılım önerilmeyebilir. Bunları mutlaka başvuru formunuzda belirtip durumunuzu Kıvılcım veya Selin ile görüşmeniz gerekir.
  • Sessiz İnziva zorlayıcı mıdır?
    Bu durumdan duruma, kişiden kişiye değişebilecek bir şeydir. İnzivalarda günlük alışkanlıklarımız değişir, konfor alanından çıkarız. Telefon, sigara, kahve, iş, belli şeyleri yemek gibi alışkanlıklarımızdan uzaklaşmak bize zorlayıcı gelebilir. Sessizlik bazen bazı kişileri zorlayabilir, yaşadıklarımızı ve deneyimimizi paylaşma isteğiyle karşılaşabiliriz. Esasen, kendimizle kalmak yeni gelebilir ve bazen bundan rahatsız olabiliriz. Zihnin sesi ve düşüncelerin sesi artabilir, olumsuz düşüncelerle karşılaşmak olasıdır. Uzun süre oturmaktan gelen bedensel ağrılar olabilir. Sıkılma, özlem, öfke, üzüntü gibi yoğun duygularla karşılaşabiliriz. Bunların hepsi inzivanın bir parçasıdır ve hepsine yer vardır. Niyetimiz zorluklarla otomatik olarak kurduğumuz ilişkinin farkına varmak. Ve zorlukla karşılaştıkça belki başka bir yol bulmaktır. Ancak inzivanın yapısı öyle bir ayarlanmıştır ki, uzun ve dayanılmaz süreler bir zorlukta kalmayız. Zorluğun değişken yapısını gözlemleme şansını ediniriz. Ve birçok rahatlatıcı ve olumlu yanları da olur inziva deneyiminin. Eğitmen ve inziva her zaman şefkati de hatırlatır. Yumuşatmak, hazır hissettiğimiz kadar bir zorlukta kalmak, çok geldiğinde dikkati başka yere vermek gibi. Zorlanmanın çok arttığı zamanlarda, başa çıkamayacak gibi hissettiğimizde her zaman eğitmen ve kolaylaştırıcılardan destek isteyebiliriz.
  • Sessiz İnzivanın sonucunda ne olur?
    Sessiz inziva günlük meditasyon pratiğinden daha derine inmenize yardımcı olur. Uzun süreler sessizlikte ve kendinle kalmak yüzeye birçok şey çıkarabilir. Yüzeye çıkan duygulara, düşüncelere, fiziksel duyumlara normalde olduğundan farklı yaklaşmayı pratik ederiz, tekrar tekrar. Onlara yargısızca ve kabul ile farkındalıkla yaklaşmayı pratik ederiz, tutunmadan, direnmeden, reddetmeden. İnzivadan çıktığımızda günlük hayatı da bu tutumlarla devam ettirdiğimizi fark edebiliriz. Hayatımız bir anda bütünüyle değişmez, farklı bir insan olmayız ama bize bir ivme verir inziva. Ayarları sıfırlamak gibi.
  • Sessiz inziva rahatlamak için midir?
    Sessiz inzivalarda rahatlık, iç huzur gibi durumlarla karşılaşabilsek de bunlar amaç değildir. İnziva bir rahatlama veya iyi hissetme tatili değildir. Zorlanmalar gibi zaman zaman iyi hissettiğimiz, huzur içinde hissettiğimiz durumlar tabii ki olabilir. Ama sadece bu hallere ulaşmayı hedeflemeyiz. Deneyim neyse odur, doğrusu yanlışı yoktur. İyi hissetmediğimiz için başarısız olmayız. Ve bir duygu durumu diğerinden üstün değildir. İç huzur kadar içsel çalkantılar da değerlidir. Niyet içsel farkındalığı arttırmaktır.
  • İnziva dili nedir?
    İnziva dili İngilizce olup, Türkçe ardıl tercüme yapılacaktır.
  • Sessiz inziva eğitmen eğitimi ön koşulunu karşılar mı?
    Bu inziva uluslararası mindfulness standartlarına uygun şekilde tasarlanmıştır. Yapacağınız bütün eğitmen eğitimi başvurularınızda 5 günlük sessiz inzivaya katılım ön koşulunu karşılar. Ayrıca, bu inziva mindfulness eğitmenlerinin profesyonel gelişimini destekler ve yine Doğru Uygulama Prensiplerinde geçen senelik en az 5 günlük inzivaya katılım önerisini karşılar.
  • Sessiz İnzivada neler yenir?
    Bu inzivada Seshane’nin lezzetli ve sağlıklı ev yemeklerini yiyeceğiz. Menüler vejetaryen ve vegan seçenekli olacak. Sabah: açık büfe kahvaltı Öğlen: günün çorbası ve salatası Akşam: 6-8 çeşit yemekli açık büfe Gün boyu: ev yapımı kek, kurabiye, poğaça, meyve gibi ikramlar, bitki çayları, sebilden su. Türk çayı ve kahve sadece sabah kahvaltıda olacak, günün geri kalanında sıcak içecek olarak sadece bitki çayları olacaktır. İnzivalarda genel olarak az yemek önerilir. Dolu mideyle meditasyon pratiği zorlaşır. Tam doymadan, midenin %25i boş kalacak şekilde yemek yardımcı olur. Kahve ve çay gibi uyaranlar çoğu inzivada ya sınırlıdır ya hiç yoktur. Sıvı olarak bitki çayları ve su tüketilir.
  • Nasıl kayıt olabilirim?
    Başvuru formunu doldurarak kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz. Başvurunuz alındıktan sonra Kıvılcım veya Selin sizi telefonla arayacaktır. Ayrıca kayıt olmadan önce inziva ile ilgili sorularınızı sormak isterseniz info@mindcareacademy.com adresine mail atarak Kıvılcım veya Selin ile görüşme talep edebilirsiniz. İnziva liderimizle tanışmak için 25 Eylül tarihinde 18.00da gerçekleşecek ücretsiz oryantasyon toplantımıza bekleriz. Kayıt için bu formu doldurmanız yeterli.
  • İnziva lideriyle önden tanışmak mümkün mü?
    İnziva liderimizle tanışmak için 25 Eylül tarihinde saat 18.00da gerçekleşecek ücretsiz oryantasyon toplantımıza bekleriz. Sorularınızı sorabilir, genel bilgileri dinleyebilir, Amir ile tanışabilirsiniz. Kayıt için bu formu doldurmanız yeterli.
  • İnziva ücreti ne kadar?
    Tam pansiyon (günde 3 öğün yemek, atıştırmalıklar ve içecekler dahil) çift kişilik odada konaklama ve inziva ücreti: Çift Kişilik Odada Kişi Başı - 18,000 TL Tek kişilik Odada - 23,000 TL* *Tek kişilik oda sayımız sınırlıdır 1 Ekim tarihine kadar olan kayıtlarda 5,000 TL ön ödeme alıyoruz, kalan ödemeyi inziva başlangıcından önce tamamlamak üzere 1 veya 2 seferde yapabiliyorsunuz. 1 Ekim tarihinden sonra yer kaldığı takdirde yapılan kayıtlarda inziva ücretinin tamamı ödenir. Kredi kartı ve taksitle ödemek mümkün.
  • Başvuru için son tarih var mı?
    1 Ekim tarihine kadar yer kaldığı takdirde başvurunuzu yapabilirsiniz. Ancak yerlerimiz sınırlı olduğundan çabuk dolabilir.
bottom of page